lets make bubbels

15-01-2024

19 januari 20u-22u

We gaan zeep maken!! (inschrijving gesloten)

Helemaal passend in ons jaarthema 'I Care', past ook deze workshop zelf zeep maken.

We gaan aan de slag met homemade Deodorant, waspoeder en/of zelf handzeep maken en misschien nog wel meer! Zodra je de beginselen onder de knie hebt kun je zelf thuis aan de slag en voortaan je eigen zeep maken!

Waarom?

Zelf zeep maken geeft je controle over de ingrediënten en kun je het recept aanpassen aan je eigen specifieke behoeften of voorkeuren. Zo kun je ervoor kiezen om bepaalde ingrediënten toe te voegen of juist weg te laten om zo een zeep te creëren die is afgestemd op jouw huidtype of voorkeur.

Opgeven voor 13 januari ivm aanschaf ingrediënten

Allerlei redenen om zelf aan de slag te gaan:

  • Geen kunstmatige geurstoffen

We gebruiken Essentiële oliën. Die zijn een stuk zachter voor je neus. Verder is parfum een fabrieksgeheim, dus kan er van alles in zitten. Ook stoffen waar je misschien minder blij van wordt. Essentiële olie is geen fabrieksgeheim, dat zou je in theorie zelf ook kunnen destilleren. In tegenstelling tot parfum hebben essentiële oliën ook nog de fijne eigenschappen van de plant, en niet alleen de geur. Zo zijn lavendelolie en tea tree olie antibacterieel en zijn tijm en rozemarijn heel fijn wanneer je verkouden bent.

  • Geen kunstmatige kleurstoffen.

Best wel overbodig, right? Als mijn zeep kleurt, dan wil ik dat dat komt door de fijne ingrediënten die ik erin stop, niet door iets wat verder nutteloos is.

  • Pure ingrediënten gebruiken

Als je zelf zeep maakt, kies je helemaal zelf wat erin gaat. Je kunt natuurlijke ingrediënten kiezen bij het effect wat je wilt bereiken: voor de gevoelige huid, rustgevend, opwekkend, antibacterieel, anything! En in plaats van dat er een synthetisch lavendelparfummetje in de buurt van je zeep is geweest, zit er bij jou écht lavendel in. Een luxe zeep met een lekkere hoeveelheid arganolie in plaats van ergens een druppeltje achterin de ingrediëntenlijst. Een luxeproduct dus. Helemaal zelfgemaakt!

  • Geen kunstmatige conserveringsmiddelen

Omdat harde zeep geen water meer bevat (als je het goed doet), is er geen omgeving waar bacteriën het fijn vinden om te nestelen, dus ook geen conserveringsmiddel nodig! Maak je zachte zeep of heb je olie gebruikt dan wil je zorgen dat je olie op de lange duur niet ranzig wordt. Er zijn zat natuurlijke manieren om te conserveren, bijvoorbeeld vitamine E of grapefruitzaad extract.

  • minder water= minder sjouwen!

Traditionele shampoo en conditioners zijn voor zo'n 80% tot 90% gevuld met water. Dit maakt de verpakking onnodig groot en neemt meer ruimte in beslag tijdens het transport (wat meer CO2 uitstoot betekent). Daarnaast wordt er onnodig water verspild aan de cosmeticaproducten, wat ook goed als drinkwater gebruikt kan gebruikt kan worden.